Σελίδες

Powered By Blogger

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Α! ΡΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ!

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΑΞΙΟΥΜΕ

Του Μάνδαλου Παναγιώτη
                                    
Εδώ και καμιά 20 με 25 χρόνια έχει γίνει σλόγκαν ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου όλοι πίνουν τον φραπέ τους, δουλεύουν με το σταγονόμετρο και έχουν την μεγαλύτερη ευημερία. Από την άλλη δεν παράγουν τίποτα και τα περιμένουν όλα από την Ε.Ε. Τα Αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, σε κάθε περίπτωση έριχναν όξος και χολή για το κάθε τι Ελληνικό που το θεωρούσαν ευτελές και άχρηστο. Έτσι σε κάθε ευκαιρία εξευτέλιζαν τον κάθε θεσμό και υπηρεσία λέγοντας τους Δημόσιους υπαλλήλους άχρηστους, τους ιδιωτικούς ότι δεν κάνουν τίποτα την Ελληνική επιχειρηματικότητα ότι το......
μόνο που προσφέρει είναι ένα τίποτα, ενώ τα Ελληνικά προϊόντα πάντα ήταν τα ευτελή και ξεπεσμένα. Να φανταστείτε ότι μας προωθούσαν την Αμερικάνικη κουζίνα ενώ ας δούμε ότι τα Ελληνικά εστιατόρια γεμίζουν σε όλο τον κόσμο και είναι φημισμένα για την μεσογειακή διατροφή.
Οι άχρηστοι λοιπόν Έλληνες πριν την Ε.Ε. είχαν καταφέρει να είναι αυτόνομοι σε γεωργικά προϊόντα και μάλιστα οι μεταποιητικές βιομηχανίες, βάμβακα, ζάχαρης και ελαιολάδου να είναι από τις ποιο ποιοτικές στον κόσμο. Ποιος δεν θα θυμάται την Πειραϊκή Πατραϊκή, την Ελληνική κλωστοϋφαντουργία, τα κλωστήρια ΟΤΤΟ-ΕΒΡΟΣ, τα τζιν levis, κλπ, που ήταν και τα καμάρια της Ελλάδος. Ποιος δεν θυμάται την ΣΕΚΑΠ με το πρωτοπόρο και καινοτόμο biofilter που σαν εφεύρεση πουλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου ανάμεσα τους και στην Αμερικανική αγορά, όπως και την Παπαστράτος, Καρέλια,κλπ.
Από την άλλη η κτηνοτροφία που έφτασε να κάνει την Ελλάδα για πρώτη φορά αυτόνομη σε κρέας χοιρινό, βόειο καθώς και σε αιγοπρόβειο και μάλιστα αρίστης ποιότητας  καθώς και οι εξαγωγές είχαν φτάσει σε καλό επίπεδο. Με καμάρι μάλιστα και την τοπική αλλαντοβιομηχανία Θράκη να είναι η πρώτη καινοτόμος βιομηχανία που μάλιστα άπλωσε τα φτερά της και είχε γίνει και πολυεθνική.
Επίσης οι κραταιές βιομηχανίες Πίτσος, Ιζόλα, ΕΛΚΟ, που ήταν και είναι ποιοτικές και καλές ηλεκτρικές συσκευές που κατέκλυζαν την αγορά.
Επίσης με καμάρι βλέπαμε και Ελληνικά αυτοκίνητα από εταιρείες όπως η Σαρακάκης που είχαν αρχίσει να παράγονται και στην Ελλάδα. Επίσης η Ελληνική βιομηχανία όπλων που κατασκεύαζε το ελληνικό G3, αυτόματο όπλο των ενόπλων δυνάμεων όπως και όλα τα πυρομαχικά. Η βαριά κρατική Αεροπορική βιομηχανία που άρχισε να επισκευάζει και να συντηρεί όλα τα αεροσκάφη της πολεμικής αλλά και πολλά της πολιτικής αεροπορίας που μάλιστα κέρδιζε αλλά και εξακολουθεί να κερδίζει αν και την έχουν καταντήσει σε αυτά τα χάλια, τα συμβόλαια για την αναβάθμιση ακόμα και των αμερικανικών f16. Σήμερα παρά  την κατάντια που έχει περιέλθει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι σε συμπαραγωγή με την γαλλική Ντασό για την κατασκευή του πρώτου ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου stethl (αόρατο).
Δεν μιλάμε και για τις χαλυβουργικές εταιρείες, που ήταν και είναι όσες απόμειναν, από τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες στην παγκόσμια αγορά με leader και την Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου. Επίσης οι βιομηχανίες τσιμέντων με πρωτοπόρο την κρατική ΤΙΤΑΝ που κατόρθωσε να διεισδύσει και να κατατροπώσει ακόμα και Αμερικανικούς κολοσσούς τσιμέντου. Αλά και η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και τα τσιμέντα Καβάλας είχαν καλή απόδοση. Ποιος δεν θυμάται την σήμερα απαξιωμένη και άλλοτε κραταιά βιομηχανία λιπασμάτων που ήταν από τις καλύτερες βιομηχανίες και πρόσφερε αρκετές θέσεις εργασίας στην περιοχή της Καβάλς αλλά και όλης της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα ήμασταν και  επαρκείς σε λιπάσματα μιας και καλυπτότανε η παραγωγή από Ελληνικά λιπάσματα.
O Ο.Τ.Ε πανίσχυρος κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών είχε εξαπλωθεί και αγοράσει όλες τις εταιρείες των Βαλκανίων με επέκταση και στην Ουκρανία και αποτελούσε έναν από τους ισχυρότερους παίχτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα και η θυγατρική του Cosmote κατεβαίνοντας τελευταία στην κινητή τηλεφωνία ήρθε πρώτη σε ανάπτυξη.
Επίσης βιομηχανίες μαρμάρου και οικοδομικών προϊόντων που ήταν από τα καλύτερα στον κόσμο. Τα φημισμένα μάρμαρα Δράμας, Καβάλας, Θάσου, Κορίνθου, Πεντέλης, κλπ.
Ο τουρισμός μας άρχισε να αναπτύσσεται αλλά ενώ έπρεπε να μπουν κανόνες σε πολλά θέματα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Η μη καταχώρηση των τουριστικών μας θησαυρών που είναι πάμπολλες σε όλη την Ελλάδα και η πεισματική ανάπτυξη μόνο μέρους της πχ. δις ξοδεύτηκαν για την Μύκονο και την Σαντορίνη όταν υπάρχουν χιλιάδες τουριστικοί παράδεισοι. Εδώ στην Μακεδονία και Θράκη σιγή ιχθύος και με θησαυρούς όπως η Μεσημβρία, τα Άβδηρα, η πανέμορφη Θάσος και η εξωτική Σαμοθράκη, καθώς και οι βιότοποι του Έβρου, του Νέστου και της Δαδιάς, όπως και τα ορεινά και πανέμορφα περάσματα του Νέστου στην ορεινή Δράμα. Επίσης η παράξενη ομορφιά τους συνδυασμού θάλασσας και βουνού της Καβάλας , η παραλιακή Αλεξανδρούπολη και η πανέμορφη παλιά πόλη της Ξάνθης, όπως και το ιστορικότατο Διδυμότειχο μια πόλη με εποίκηση από την προϊστορία.
Και ας έρθουμε στην σημερινή κατάσταση και στο ποιοι μας την έφεραν.
Άρχισε από τα ΜΜΕ η απαξίωση όλων των Ελληνικών προϊόντων και η δυσφήμηση τους. Ότι Ελληνικό ήταν άχρηστα και δαπανηρό. Η κουζίνα στην Ελλάδα αντικαταστάθηκε από το mak donalt, το κεφτεδάκι που αν το αφήσεις στο ψυγείο και έναν χρόνο μετά, μπορείς να το φας γιατί δεν…..χαλάει. 
Ήρθαν οι επίτροποι της Ε.Ε. και φτιάξανε τις αγραναπαύσεις και τις ποσοστώσεις γάλατος. Έτσι ήρθε και η μείωση των πρώτων υλών και το καίριο χτύπημα στην μεταποιητική βιομηχανία. Το μεγάλο κόλπο των πολυεθνικών, δεν θα παράγεται και θα σας φέρνουμε φτηνότερα προϊόντα. Άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια και έτσι ο κόσμος στράφηκε προς τον υπαλληλικό τομέα. Οι αγροί εγκαταλείφθηκαν, φτηνιάρικα και μη ποιοτικά προϊόντα κατέκλυσαν την αγορά, ακόμα και τα σκόρδα του Έβρου και οι πατάτες Νευροκοπίου αντικαταστάθηκαν από πατάτες Αιγύπτου, Κίνας, κλπ. Η ΕΒΖ υποχρεώθηκε σε εισαγωγές μιας και οι παραγωγή ζαχαρότευτλων έπεσαι τόσο πολύ που δεν επαρκούσε για την λειτουργία της και εισάγανε τεύτλα ακόμα και από την Γερμανία.
Οι αγορές δαπανηρών εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν γίνανε με αντισταθμιστικά οφέλη και οι βιομηχανίες όπλων άρχισαν να απαξιώνονται. Ενώ κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των ξένων χλευάζονταν από τις ίδιες τις Ελληνικές κυβερνήσεις και από τα ΜΜΕ. Η κρατική ΤΙΤΑΝ ενώ κατακτούσε την Αμερική εδώ γινότανε αποδιοπομπαίος τράγος καθότι κρατική. Το ίδιο και ο ΟΤΕ.
Σήμερα χωρίς ανάπτυξη και προοπτική ανάπτυξης προσπαθούν με αυτά τα μέτρα να μας….σώσουν. Μα πως; Αν δεν παράγεις πως θα πληρώσεις. Αν συνέχεια δανείζεσαι για να πληρώσεις τα χρέη τότε μόνο αυξάνεις τα χρέη και το τούνελ γίνεται όλο και ποιο σκοτεινό. Και για του λόγου το αληθές δεν πληρώνουμε ούτε τα χρέη. Απλώς πληρώνουμε τους τόκους των χρεών και τα χρέη συνεχώς αυξάνονται.

Υ.Γ. Ας δώσουμε βάση αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα και είδη, τρώγοντας Ελληνικά και κάνοντας διακοπές στην Ελλάδα. Και ας καταλάβουμε κάτι. Οι περισσότεροι Έλληνες ούτε καν ξέρουν την ίδια τους την χώρα. Ενώ μπορεί να έκαναν διακοπές ακόμα και στην Ουγκάντα και να διαφημίζουν τα πάντα, αν τους πεις ας πάμε στα Ζαγοροχώρια θα σου πουν άσε μωρέ εκεί πάνω. Αν ανεβείς όμως τότε θα καταλάβεις ότι και στην Αυστρία δεν θα βρεις τέτοια τοπία. Ας καταλάβουμε εμείς οι έλληνες πρώτα τον πλούτο που έχουμε, γιατί οι ξένοι τον κατάλαβαν και έρχονται με αναμμένες μηχανές και κεκτημένες ταχύτητες να σαρώσουν και να αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας τον αναξιοποίητο θησαυρό μας.