Σελίδες

Powered By Blogger

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αρχαία ελληνική γλώσσα: Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός της δημιουργίας αυτής της γλώσσας;



Αφορμή για το παρακάτω άρθρο στάθηκε ένα πλήθος δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία μιλούν για την ολοένα και αυξανόμενη χρήση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πανευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και βασίζεται στον εξής προβληματισμό: 

Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός της δημιουργίας αυτής της γλώσσας;



Αρχαία ελληνική γλώσσα:Η γλώσσα των προγόνων μας.

Γράφει ο  Αθανάσιος Μπαρακίτης 

Με αυτή τη φράση απάντησε ο καθηγητής ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Ιρμάιν κος Μπρούνερ όταν ρωτήθηκε γιατί γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια για την ελληνική γλώσσα (και δει την αρχαία). 
Ο κος Μπρούνερ  είναι  ανάμεσα στους επικεφαλής ενός προγράμματος στο πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια για την αποθησαύριση της ελληνικής γλώσσας. Είναι άραγε τυχαία αυτή η επισήμανση αλλά και όλη αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουν σε αυτό το πανεπιστήμιο;
Σε άλλα πάλι δημοσιεύματα διαβάζουμε ότι με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος γλωσσών Βάσκοι ευρωβουλευτές πρότειναν να καθιερωθεί η αρχαία ελληνική ως η επίσημη γλώσσα στην Ευρωπαϊκή ένωση. Βεβαίως λίγο αν ψάξει κανείς σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο θα βρει άπειρες αποδείξεις του ότι τα έθνη έχουν αντιληφθεί την αξία της αρχαίας ελληνικής και την έχουν εντάξει ανάμεσα στα πρωτεύοντα μαθήματα του εκπαιδευτικού τους συστήματος.
Για να εξηγήσουμε τα παραπάνω λοιπόν θα ανατρέξουμε στον Άγιο του περασμένου αιώνα. Τον Άγιο Νεκτάριο.  
Στις αρχές του 20ου αιώνα λοιπόν ο Άγιος Νεκτάριος είχε γράψει ένα βιβλίο: το «Γνώθι σαυτόν». Μέσα σε αυτό μεταξύ άλλων είχε περιγράψει  και τον προορισμό του ελληνικού έθνους. «Ο Έλλην εγεννήθη κατά Θείαν Πρόνοιαν διδάσκαλος της ανθρωπότητας. Τούτο το έργο εκκληρώθη αυτώ. Αύτη ην η αποστολή αυτού. Αύτη η κλήσις αυτού εν τοις έθνεσιν.» και σε άλλο σημείο «…η ανθρωπότης δείται αιωνίων διδασκάλων…». Για αυτό λοιπόν ο Θεός προίκισε το ελληνικό έθνος με ένα τέτοιο εργαλείο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Επειδή λοιπόν οι αποδείξεις για την αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι πάμπολλες και εύκολα μπορεί κανείς να τις βρει και στο διαδίκτυο πλέον, και μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν τις βλέπουν, θα τις παραλείψουμε εδώ και θα σταθούμε σε μία άλλη αλήθεια η οποία κρύβεται πίσω από αυτό το θέμα. Η ύπαρξη....
πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους γλωσσών αλλά και η ύπαρξη μίας εξέχουσας εξ’ αυτών αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο κατάρριψης της δήθεν εξελεγκτικής θεωρίας των ειδών του Δαρβίνου. Η ύπαρξη των πολλών γλωσσών αποτελεί απόδειξη του παιδευτικού μέτρου που ελήφθει  υπό του Δημιουργού για την αλαζονεία στην οποία υπέπεσαν οι άνθρωποι. Η ύπαρξη από την άλλη μίας εξέχουσας γλώσσας η οποία χαρακτηρίζεται ως μητρική – πρωτογενής αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι ο Δημιουργός μερίμνησε να δώσει στο ανθρώπινο γένος το εργαλείο που θα του επιτρέψει, πέρα από μία απλή επικοινωνία την οποία μπορεί να έχει και με τις άλλες γλώσσες, να μορφωθεί, να αποτυπώσει την αλήθεια του Ευαγγελίου να προάγει τις επιστημονικές, φιλοσοφικές και άλλες ανησυχίες του και γενικότερα να βρει ένα κοινό για όλους εργαλείο μόρφωσης και δημιουργίας. Αν τα γονίδια ήταν υπεύθυνα για την εξέλιξη του ανθρώπου θα υπήρχε η παραπάνω τάξη; Αν ο άνθρωπος ήταν απλά και μόνο ένα… «εξελιγμένο ζώο» τότε ποιός ο λόγος της δημιουργίας μίας γλώσσας με αποδεδειγμένες δυνατότητες πολύ πέραν της απλής επικοινωνίας και της αποτύπωσης τεχνικών όρων; Μιας γλώσσας με δυνατότητα προαγωγής των ηγετικών και νοητικών δυνατοτήτων αυτού που την κατέχει;

Τέλος να σημειώσουμε εδώ δύο ειδήσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και που ενισχύουν τα παραπάνω:

1)    Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του...αντίτυπο. Το έργο αυτό είναι γραμμένο στα αρχαία ελληνικά!!!
2)    Σύμφωνα με δημοσίευμα του inews.gr Ένα 13χρονο κορίτσι από την Κροατία προβληματίζει τους ειδικούς που προσπαθούν να δώσουν μια λογική εξήγηση σε αυτό που συμβαίνει. Το κορίτσι αυτό βρισκόταν σε κώμα για αρκετές μέρες. Μόλις ξύπνησε...μιλούσε άπταιστα Γερμανικά και καθόλου Κροατικά. Το κορίτσι πριν λίγο καιρό είχε αρχίσει να κάνει μαθήματα Γερμανικών αλλά ήταν τελείως αρχάρια, καμία σχέση με τον τρόπο που τα μιλάει τώρα. Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την εξήγηση. Δείτε εδώ.
Αυτό αλλά και όλα τα άλλα παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη του ότι οι γλώσσες αποτελούν έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους δοθέν υπό του Δημιουργού οπότε και ενεργοποιείται ανάλογα με το περιβάλλον που μεγαλώνει ο άνθρωπος και η αντίστοιχη γλώσσα και δεν είναι επίκτητο. Η ύπαρξη μίας εξέχουσας γλώσσας ικανής να ικανοποιήσει, πέρα από την επικοινωνία, τις ανάγκες του ανθρώπινου γένους για κάθε είδους πνευματική πρόοδο αποτελεί μία περαιτέρω απόδειξη της «Θεϊκής δημιουργίας» του ανθρώπου και της ύπαρξης πλείστων άλλων, πνευματικής φύσεως αναγκών που εκπηγάζουν από αυτή. Ανάγκες που δεν θα υπήρχαν αν ο άνθρωπος ήταν απλά ακόμα ένα… «εξελεγκτικό ον».


Μπαρακίτης Αθανάσιος.
Μέλος ΠΡΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: